Denne uken startet 2023 FIFA Women’s World Cup i New Zealand og Australia. Et mesterskap hvor rekordmange av de største stjernene åpent er LHBT+.
Norge fikk æren av å spille åpningskampen mot vertsnasjonen New Zealand. Det endte med et svært skuffende tap for Norge. Og New Zealands første seier i en VM-kamp. Noen gang.
Som kjent ble jo Norge ydmyket i fjorårets Europamesterskap, og selv om nok ingen tror på medalje – så måtte det jo være lov å håpe på et bedre resultat i år. Så langt lover det altså ikke godt for Norge sportslig. Så la oss heller fokusere på det utenom sportslige.
Outsports.com kan fortelle at det er minst 94 åpne skeive spillere i mesterskapet. Noe som er stor økning fra tidligere år.
Er det fortsatt viktig med skeive forbilder? Bør offentlige personer slå det opp stort om de dater noen av samme kjønn? Bør Lesbisk Onscreen slutte å skrive om skeive kvinnelige kjendiser? Kanskje. Men foreløpig mener vi at det fortsatt er relevant.
Men hvem kan vi skrive om?
Selv om man også i Norge merker et voldsomt hat mot LHBT+personer i kommentarfeltene, og man i hele juni druknet i sjokkerende uttalelser om «Pride», så har vi kommet mye lengre enn mange av de andre nasjonene i mesterskapet.
Det er ikke nødvendigvis lengre slik at kjendiser «står frem» eller «kommer ut av skapet» på forsiden av avisene her i landet. De fleste lever bare livene sine. Spesielt de yngre generasjonene. Selv om noen medier vil ha overskrifter i store bokstaver i et forsøk på å få klikk, så er det egentlig få som hever et øyenbryn om en kvinnelige fotballspiller viser frem en kjæreste av samme kjønn.
Men dette skaper en ekstra utfordring. For når er det greit å omtale noen som en LHBT+ utøvere? Må de i et intervju ha snakket om legningen sin, og på den måten «stått frem» som tidligere? Må de ha nevnt kjæresten i media? Hvor mange kyssebilder av seg og kjæresten må de ha delt på åpne profiler i sosiale medier? Når er man altså «åpen»?
For å bruke et godt gammelt uttrykk, så ønsker vi fortsatt ikke å oute noen. Vi har derfor lagt oss på en svært trygg linje, selv om det er flere sentrale spillere på det norske laget vi tror passer perfekt i denne oversikten.
La oss presentere de åpne LHBT+ utøverne på det norske laget.
Guro Reiten
Klubblag: Chelsea, Storbritannia
Posisjon: Kant
Debuterte på A-landslaget: 2014
Dagen etter terroren mot Oslo Pride i 2022 fortalte Reiten til VG:
– Altså … det går innpå en, det gjør det jo … det er den jeg er. Noen mener jeg ikke fortjener å leve på grunn av den jeg er. Det er ingen god følelse, det er ikke sånn det skal være. Jeg har fått spørsmål om hvorfor vi har Pride, vi bor jo i Norge, men det er akkurat derfor vi har Pride. Vi har en lang vei å gå. Man blir redd nå, forhåpentligvis vil det gå over med tiden. Jeg er stolt over den jeg er og det skal jeg ikke gjemme på grunn av det her.
Instagram: @greiten // Twitter: @guro_reiten
Frida Maanum
Klubblag: Arsenal, Storbritannia
Posisjon: Midtbane
Debuterte på A-landslaget: 2017
Frida er i et forhold med den svenske fotballspilleren Emma Lennartsson.
Instagram: @maanum99 // Twitter: @fmaanum
Ingrid Syrstad Engen
Klubblag: FC Barcelona, Spania
Posisjon: Midtbane
Debuterte på A-landslaget: 2018
Har alltid vært åpen og delt forholdene sine på Instagram og andre sosiale medier.
Bekreftet nylig at hun er i et forhold med lagvenninnen, og en av verdens beste fotballspillere, Maria Pilar León. Kjæresten er ikke med i VM, da hun trakk seg i fjor fra det spanske landslaget i protest mot landslagssjef Jorge Vilda.
Engen har tidligere vært i et lengre forhold med fotballspilleren Marie Dølvik.
Instagram: @ingrid_engen // TikTok: @ingrid_engen // Twitter: @ingrid_engen
Anja Sønstevold
Klubblag: Inter, Italia
Posisjon: Forsvar
Debuterte på A-landslaget: 2014
Forteller ofte om familien, som består av tidligere Toppserie-spiller Michelle Söderström og deres sønn Loui.
Instagram: @asonstevold
Trenerteamet
Hege Riise
Posisjon: Midtbane
Antall A-landslagskamper: 188 kamper / 58 mål
Prestasjoner med landslag: Som spiller har hun vunnet EM i 1993, VM i 1995 og OL i 2000. Hun var også med på å ta EM-sølv i 1991, VM-sølv i 1991 og OL-bronse i 1996. Som assistenttrener for USA vant hun VM-sølv i 2011. (kilde: snl.no) Har vært trener for både det amerikanske og det engelske landslaget.
– For meg var det en del av det å bli voksen. Å bli kjent med hvem man er. Noe alle går gjennom på et punkt, uavhengig av legning. Det er jo selvfølgelig litt annerledes å fortelle sine omgivelser at man er kjæreste med en av samme kjønn. Utover det? Nei, jeg tror ikke forskjellen er så stor enten man er hetero eller lesbisk, sa Riise i et intervju med Dagbladet i 2018.
I 2010 mistet hun sin daværende samboer under fødselen av deres datter, Hanna.
Ingvild Stensland
Posisjon: Midtbane
Antall A-landslagskamper: 144 / 10 mål
Prestasjoner med landslag: EM-sølv i 2005
Ingvild har barn med Janne Oppheim Søllesvik, fysioterapeut for kvinnelandslaget i håndball.
— Det er ikke noe vi har tenkt på foreløpig, men det kan fort hende det skjer at vi får en unge sammen etter hvert, sa Ingvild under et intervju i 2013.
Monica Knudsen
Posisjon: Midtbane
Antall A-landslagskamper: 87 / 6 mål
Prestasjoner med landslag: OL-gull i 2000.
Monica er gift, med 3 barn.
Norges neste kamper i VM
Tirsdag 25. juli, kl 10: Sveits – Norge
Søndag 30. juli, kl 09: Fillipinene – Norge